Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

 KépA pergamen-papír

Növényi pergamen: 50-150 g/m2 tömeghatárok között 100% fehérített pamutrongy anyagból vagy lenrongyból, nátron- és szulfitcellulóz felhasználásával gyártják az alappapírt, töltőanyag nélkül, alacsony őrlésfokon enyvezetlenül.

A pergamentálás előtt a papír csomómentes, jó szívóképességű és natúr színű. Speciális gépeken, kénsavas fürdőkön vezetik át, ahol a cellulózrostok felülete cellulózhidráttá alakul át. A kénsav maradékának vizes mosással való eltávolítása után a nedves pergamenpapírt glicerines vizes fürdőn vezetik keresztül, mert a glicerin a szárítás után is a papírban maradva a környező levegőből képes annyi nedvességet megkötni, amennyi a papír hajlékonyságát biztosítja. Különben a száraz pergamenpapír törékeny.

A feltalálás helyéről a görög Pergamon városáról elnevezett papír üvegesen áttetsző, viszonylag zárt felületű, nedves állapotban is szívós és vízben vagy lúgban főzve nem málik szét. A papír zsírállósága kiváló. Bár könnyen berepeszthető, a beszakadás éles szélű, mert kiálló szálak nincsenek.